Wien (Wiedeń)
Do niedawna wina z regionu uprawy winorośli w Wiedniu, stolicy Austrii, były uznawane za proste wina wypijane masowo w "Heuriger" – Heuriger to z jednej strony nazwa młodego wina, z drugiej to bar winny z ofertą lokalnych win i zimnymi zakąskami. Obecnie wiedeńskie wina cieszą się kultową marką i pojawiają się nawet w menu restauracji dla smakoszy. Powołana przez najlepszych producentów organizacja „Wien Wein" ożywiła tradycyjną wiedeńską mieszankę wina, "Wiener Gemischter Satz" i to z dobrym skutkiem, bo dosłownie kilka tygodni temu zarejstrowano Wiener Gemischter Satz DAC.
Powierzchnia winnic
612 ha
Podstawowe wino
Gemischter Satz
Najważniejsze miejscowości winiarskie
Bisamberg, Nussberg, Kahlenberg, Georgenberg
Członkowie „Wien Wein” (Fritz Wieninger , Reiner Christ, Richard Zahel i Michael Edlmoser) nazwali wina białe, mające być wizytówką stowarzyszenia i całego wiedeńskiego winiarstwa – Wiener Gemischter Satz, wywodząc je z tradycji wspólnej uprawy i winifikowania białych odmian. Zgodnie z założeniami grupy WGS mogą powstawać w dwóch wersjach. Pierwsza, Classic, to wina z co najmniej trzech szczepów rosnących obok siebie, fermentowane w stalowych kadziach, o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 12,5%. Owoce mogą pochodzić z jednej lub kilku winnic, w przeciwieństwie do wyższego wcielenia WGS pochodzących z pojedynczych winnic. Wina powstają z co najmniej trzech rosnących w jednej winnicy odmian, ale z krzewów najmniej 20-letnich, wino może dojrzewać w dużych drewnianych beczkach (jednak nie barriques).