WEINGUT TONI HARTL
Weingut Toni Hartl
Florianigasse 7, 2440 Reisenberg
3 gwiazdki w Falstaff Wine Guide
3 korony w Vinaria Weinguide
Powierzchnia winnic: 23 hektary Metoda uprawy: certyfikowane uprawy biodynamiczne Lokalizacje winnic: Goldberg w Reisenberg (Thermenregion) oraz Heide, Breitmoos, Ackerl, Gutenberg i Braunsdorfer w Purbach (Neusiedlersee-Hügelland).Wiedza o zróżnicowanych warunkach klimatycznych i rozmaitości gleb, na których położone są w winnice w Reisenbergu i Purbach, pozwala na dobranie optymalnego miejsca dla każdej z odmian winorośli. Zasadniczym celem winifikacji jest wypracowanie cech charakterystycznych dla danego terenu i specyfiki wina.
Produkcja: 70 tysięcy butelek (w tym 72% wina czerwone, 25% białe, 3% słodkie) Uprawiane odmiany: blaufränkisch, pinot noir, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, chardonnay, weissburgunder (pinot blanc), sauvignon blanc, grüner veltliner, welschriesling, gelber muskateller.
Toni Hartl jest jednym z pionierów stojącym za utworzeniem Leithaberg DAC i kolejnym przedstawicielem winiarzy z biodymamicznym podejściem do uprawy winorośli. Prace w winnicy prowadzone są według najnowszych ekologicznych wytycznych w myśl dewizy" wszystko jest nam tylko użyczone".
Lista wyróżnionych win
FALSTAFF WEIN GUIDE
Blaufränkisch Eisner 95 punktów
Inkognito 92 punkty
Syrah Thenau 93 punkty
BA Syrah 92 punkty
Brak produktów do wyświetlenia w tej kategorii.