Neusiedlersee
Region uprawy winorośli znajduje się na wschodnim brzegu dużego płytkiego, stepowego Jeziora Nezyderskiego (Neusiedlersee). Wyznaczony obszar winnic rozciąga się od miasta wina Gols na północy, przez płaskie tereny na Heideboden i na południe do Seewinkel, przylegającego do granicy węgierskiej. Od marca 2012 roku, nowy Neusiedlersee DAC definiuje owocowe i harmonijne czerwone wina ze szczepu Zweigelt odzwierciedlające klimat regionu i specyfikę gleby. Wina dostępne są również z dodatkową nazwą "Reserve" w których Zweigelt może być uzupełniany innymi szczepami.
Powierzchnia winnic: 7649 ha
Główne odmiany winogron: Welschriesling, Zweigelt
Najważniejsze winiarskich miejscowości: Gols, Mönchhof, Halbturn, Podersdorf, Frauenkirchen, Illmitz, Apetlon, Andau
Białe wina z tego regionu charakteryzują się dobrą budową i równowagą. Nowa generacja dynamicznych winiarzy tego regionu słynie jednak przede wszystkim z potężnych win czerwonych, a charakterystyczny mikroklimat w Seewinkel pozwala produkować jedne z największych szlachetnych win słodkich na świecie - Ausbruchy.
Regularna jesienna mgła i wysoka wilgotność zapewnia idealne warunki do rozwoju na gronach szlachetnej pleśnii (Botrytis cinerea). Umożliwia to produkowanie wysokiej jakości win deserowych, takich jak Beerenauslese i Trockenbeerenauslese, najczęściej z białej odmiany Welschriesling.
Obok Welschrieslinga, wiodącej w regionie białej odmiany, produkuje się białe wina z Pinot Blanc, Chardonnay i odmian aromatycznych (Traminer, Muskateller). Ulubiona czerwona odmiana to Zweigelt, następnie Blaufränkisch, Saint-Laurent i Pinot Noir, a także wprowadzone niedawno międzynarodowe odmiany winogron. Czerwone wina z Neusiedlersee są wyraźnie na dobrej drodze do sukcesu; tworzone w wielu różnych stylach, od niebeczkowych, opartych na dobrym owocu, do takich, które dojrzewają w dębowych beczkach zarówno jako wina jednoodmianowe jak i kupażowane.