Przelanie wina z butelki do karafki świadczy o czymś więcej niż tylko o znajomości etykiety. Istnieją dwa ważne powody, dla których zalecana jest dekantacja wina.
stare wina - przede wszystkim czerwone - powinny zostać oddzielone od osadu, który wytrącił się przez lata w butelce.
młode wina powiny wejść w kontakt z tlenem z powietrza, aby dojrzały ich taniny.
Wbrew zwykłej praktyce, często dobrym posunięciem jest napowietrzenie również win białych. Chardonnay, które fermentowało i leżakowało w dębowej beczce, zawsz powinno godzinę lub dłużej pooddychać w karafce.
Technologia NO DROP EFFECT® stosowana w dekanterach firmy Eisch (dzięki specjalnemu zakończeniu karafki, przelewane wino nigdy nie kapie na stół, ani też nie spływa po karafce brudząc ją i obrus) zachowa swoją nieograniczoną w czasie efektywność pod warunkiem, że unika się przy myciu dekantera mocnego tarcia szyjki oraz nie używa się zmywarki. Przy ręcznym myciu należy bardzo starannie usunąć resztki detergentów przez płukanie w wodzie. Idealne zaś jest używanie tylko czystej wody do mycia. Stosując dostępne w naszym sklepie kulki do mycia i osuszacz można rzeczywiście ograniczyć się do czystej wody.
Wino należy nalewać tak aby strumień był jednostajny. Wtedy działanie NO DROP EFFECT® jest optymalne.