Bracia Andreas i Georg Pesau prowadzą rodzinną winiarnię, której tradycja sięga ponad 300 lat. Nazwisko Pesau zostało po raz pierwszy wymienione w związku z winem i miastem Falkenstein ponad 400 lat temu. Rodzinne winnice położone są na wzgórzach otaczających historyczne miasto. Wzgórza te oferują wspaniałe warunki geologiczne i naturalne dla uprawy winorośli: unikalne gleby charakteryzują się wapieniem muszlowym, który uformował się około 17 milionów lat temu i od wieków stanowi podstawę win mineralnych. Zalesiony łańcuch wzgórz wokół Falkenstein zapewnia winnicom ochronę przed ostrymi północnymi i zachodnimi wiatrami, a także tworzy zrównoważony mikroklimat, który pomaga dojrzewać winogronom. W winnicy bracia dążą do zrównoważonej, stabilnej i ekologicznej równowagi. Aby to osiągnąć, uprawy są zarządzane zgodnie z zasadami ekologii, co pozwala na rozwój pożytecznych owadów. W piwnicy na pierwszy plan wysuwają się wyczucie, doświadczenie i czas. Charakter win odzwierciedla glebę, rocznik i odmianę winogron. Podpis winiarza jest decydujący: charakteryzuje się wrażliwym podejściem do natury i starannym wykorzystaniem zasobów.