Traisental
Traisental jest jednym z najmniejszych regionów winiarskich Austrii. Posiada tylko około 800 hektarów nasadzeń. Tworzy się tam jednak wielkie wina, szczególnie z Grüner Veltlinera ma bogatych lessowych glebach. W uroczych wioskach zachowały się tradycyjne Buschenschanken (winiarnie z lokalnymi winami i prostym kulinarnym menu), a większe miasta takie jak Traismauer i Herzogenburg oferują klimaty bliskie historii regionu. Klasyfikacja Traisental DAC została wprowadzona w 2006 roku, i ma zastosowanie do owocowych i pikantnych Grüner Veltlinerów i Rieslingów z mocną mineralną nutą.
Powierzchnia winnic
790 ha
Główne odmiany winogron
Grüner Veltliner, Riesling
Najważniejsze winiarskie miejscowości
Nussdorf, Reichersdorf, Inzersdorf, Traismauer, Herzogenburg
Grüner Veltliner stanowi największą część nasadzeń z udziałem aż 60 procent, więcej niż jakimkolwiek innym austriackim regionie winiarskim. Pozostałe uprawy do praktycznie tylko Riesling. Winorośla sadzone są głównie na wąskich tarasach o suchych, wapiennych glebach i dużej zawartości żwiru; dają one wina o dość unikalnym profilu smakowym, z mocnym ciałem i zwartą strukturą. Ta mineralna struktura i kwasowość daje żywe, sprężyste wina o sporym potencjale leżakowania.