Thermenregion
Thermenregion bierze swoją nazwę od ciepłych źródeł siarkowych "Terme Pannonicae" lub dzisiejszego Baden. Termin winiarski Thermenregion powstał w 1985, kiedy połączono regiony Gumpoldskirchen i Bad Vöslau. Nasadzenia winorośli rozciągają się odcinku od krawędzi lasów Wienerwald, wokół obrzeży Wiednia i na południu, wzdłuż szeregu wzgórz i góry Anninger (675m) leżącej obok miasta Baden. W północnej części, wokół miejscowości Gumpoldskirchen, wytwarza się słynne wino z endemicznych szczepów Zierfandler (Spätrot) i Rotgipfler. Czerwone wina wytwarzane z Sankt Laurent i Pinot Noir dominują w winnicach położonych bardziej na południe.
Powierzchnia winnic
2196 ha
Główne odmiany winogron
Zierfandler, Rotgipfler, St Laurent, Pinot Noir
Najważniejsze miejscowości winiarskie
Gumpoldskirchen, Traiskirchen, Pfaffstätten, Baden, Sooss, Wien, Tattendorf
Winorośl była uprawiana w klimatycznie korzystnym regionie na południe od Wiednia od ponad 2000 lat przez rzymskich legionistów stacjonujących w Carnuntum i Vindobona (dzisiejszym Wiedniu). Cystersi odnowili winnice w średniowieczu, a układ winnic jak również charakter tamtejszych wsi, wyraźnie przypominają okolice cysterskiego opactwa Citeaux w Burgundii. Cystersi byli winiarskich ekspertami i świetnie wykorzystali unikalny terroir regionu. Winorośl korzysta z efektów klimatu panońskiego z gorącym latem i suchą jesienią ze średnio 1800 słonecznymi godzinami w ciągu roku.