Steiermark (Styria)
Zaskakującym okazuje się to, że kojarzona właściwie z górami Styria posiada jedne z najlepszych na świecie siedlisk Sauvignon Blanc. Powstają tam wina o wspaniale świeżym i eleganckim stylu.
Z trzech wydzielonych regionów uprawy winorośli Südoststeiermark (Styria Południowo-Wschodnia), Oststeiermark (Styria Południowa), Westststeiermark (Styria Zachodnia) każdy oferuje własną lokalną specjalność. Na zachodzie, dominuje lokalne wino ze szczepu Blauer Wilbacher zwane tu Schilcher o bardzo wysokiej kwasowości, różnorodne, wyrażające wybitnie swoje niepowtarzalne terroir. W regionie Sausal i wzdłuż Südsteirischen Weinstraße, idyllicznej wręcz trasy winiarskiej, która wije się wzdłuż winnic, królują aromatyczne odmiany Sauvignon Blanc i Gelber Muskateller, a w regionie południowo-wschodnim, znanym jako Vulkanland trio tych aromatycznych odmian dopełnia Traminer.
Najobficiej występującą w Styrii odmiana jest Welschriesling, dający tu wina o bukiecie zielonych jabłek, orzeźwiające, mające znacznie więcej fanów niż krytycy winiarscy powszechnie sądzą.
Odmiany Pinot oferują bardziej złożone wina o mocniejszym ciele, szczególnie Weissburgunder (Pinot Blanc), który daje wyrafinowane, bogate w minerały wina szczególnie z obsadzeń na wapiennych glebach. Podobnie; Chardonnay (nazywany tutaj Morillon) i Grauburgunder (Ruländer, Pinot Gris) elegancko łączą w sobie świeżość z dobrym ciałem i oba mogą świetnie rozwijać się w butelce.
Każdy nowe zbiory obchodzone są w pierwszym tygodniu listopada lekkim młodym winem o nazwie "Junker", może nie tak popularnym jak Nouveau z Beaujolais, ale równie ciekawym i wartym spróbowania.
Brak produktów do wyświetlenia w tej kategorii.