Niederösterreich (Dolna Austria)
Dolna Austria jest największym w Austrii obszarem produkcji win jakościowych. Wiąże się duży wybór różnych rodzajów stylów wina tworzonych zarówno z międzynarodowych jak i rodzimych odmian winogron. Dominuje Grüner Veltliner obejmujący 44% upraw. Wyróżnia się osiem wydzielonych regionów uprawy winorośli, rozciągających się od Wachau na zachodzie do Carnuntum na wschodzie. Można je ulokować w trzech głównych strefach klimatycznych: Weinviertel na północy regionu wzdłuż Dunaju, sąsiadujących z nim dolin na zachód od Wiednia i cieplejszego regionu Panonii w południowo-wschodniej części kraju.
Rozległy obszar Weinviertel trafił na czołówki gazet w 2003 roku, po tym region postanowił umieścić na etykietach Grüner Veltlinera termin Weinviertel. Od tego czasu nazwa Weinviertel DAC na etykiecie gwarantuje pieprzny, świeży – regionalny styl Veltlinera.
Wzdłuż Dunaju od Melk od strony zachodniej do Klosterneuburg na wschodzie, położone są malownicze miejscowości, kórych nazwy powodują przyśpieszone bicie serca każdego miłośnika wina – Spitz, Weissenkirchen, Dürstein, Oberloiben czy wreszcie Krems. To tereny to region Wachau, gdzie produkuje się monumentalne Grüner Veltlinery i Rieslingi. Pobliskie Kremstal i Kamptal przez dekady pozostawały w cieniu swego wielkiego sąsiada, regionu Wachau, ale w ostatnich latach pojawiły się tu jednak prawdziwe winiarskie perełki. Pod etykietą Kremstal DAC, Kamptal DAC i Traisental DAC produkuje się charakterystyczne dla tych siedlisk wina o mineralnym akcencie, szczególnie wyraźnym w regionie Heiligenstein (Kamptal) o glebie wulkanicznego pochodzenia. W regionie Wagram obok Grüner Veltlinera kolejnym regionalnym atutem stała się inna endemiczna lokalna odmiana Roter Veltliner. Świetnie udają się także w winnicach Dolnej Austrii Weissburgunder (Pinot Blanc), Chardonnay czy także endemiczny Neuburger. W tym regionie produkuje się także niezłe wina czerwone.
Nazwa Panonia odnosi się do regionu położonego na południe i na wschód od Wiednia i jest miejscem pochodzenia dla niektórych z najbardziej ekscytujących i wybitnych austriackich win czerwonych. Zweigelt i Blaufränkisch świetnie się czują w Carnuntum, a St Laurent jest specjalnością w Thermenregion. W ofercie tego regionu jest znacznie więcej ciekawych win, z regionalnych Zierfandlerem i Rotgipflerem uprawianym wokół miejscowości Gumpoldskirchen.
Brak produktów do wyświetlenia w tej kategorii.