Kategorie win
Zgodnie z sugestią Austrian Wine Marketing Board dla ułatwienia wyboru wina odpowiadającego indywidualnym preferencjom smakowym, czy doboru do określonych potraw, podzieliliśmy wina będące w naszej ofercie na dziewięć kategorii:
Austria produkuje najwyższej klasy wina musujące – z tradycją sięgającą XIX wieku. W branży win musujących - od lekkiego Frizzante do win klasy premium produkowanych metodą tradycyjną – działa bardzo wielu producentów praktycznie z wszystkich regionów i o różnej skali produkcji.
KAT 2: Wina białe - lekkie i świeże
Ten zakres austriackich win białych, żywych, świeżych doskonale pasujących do każdej pory roku: rozpościera się od "Junger Österreicher" do "Steirischer Junker"; poprzez lekki Grüner Veltliner, taki jak Steinfeder z Wachau do delikatnego, pikantnego Welschrieslinga ze Styrii oraz do win o niskiej zawartości alkoholu, jak Muskateller i Müller-Thurgau (Rivaner).
KAT 3: Wina białe - klasyczne i wytrawne
Klasyczne austriackie białe wina są pełne świeżości, dobrej kwasowości, elegancji i solidnego charakteru. Kategoria ta obejmuje także wina nieco cięższe. Podstawowy profil zawiera: Grüner Veltlinera na poziomie Kabinett - zwłaszcza wina DAC (Weinviertel DAC i Traisental DAC); świeżego Rieslinga z obszarów uprawy winorośli wzdłuż Dunaju; eleganckiego Weissburgundera i Chardonnay z Burgenlandu, a także przedstawicieli styryjskiej linii Classic (Sauvignon Blanc, Morillon, Weissburgunder). Klasyczne wytrawne białe wina produkowane są we wszystkich obszarach uprawy winorośli w Austrii.
KAT 4: Wina białe – bogate o mocnej budowie
Profil tej kategorii jest najlepiej opisać słowem „Reserve”. Wina tej grupy są dojrzałe, ekstraktywne z mocnym ciałem, bogate i skoncentrowane. Poza tym większość win, klasycznie winifikowanych odzwierciedla często międzynarodowy charakter poprzez ich dojrzewania w małych dębowych beczkach (barrique). Najważniejsze przykłady to wina z Grüner Veltlinera i Rieslinga (np. Smaragdy z Wachau i wina z segmentu premium z obszaru wzdłuż Dunaju lub z Weinviertel). Bardzo indywidualne osobowości to potężne Zierfandlery i Rotgipflery z Thermenregion, jak również złożone Weissburgundery i Chardonnay z Burgenlandu. Dopełnieniem kategorii są wspaniałe wina z pojedynczych lokalizacji w Steiermark (Styria) z odmian Sauvignon Blanc, Morillon Weissburgunder i Grauburgunder, a także wybrane wina z regionu Wiednia czy Wagram, jak Neuburger, Roter Veltliner i Gemischter SATZ.
KAT 5: Wina różowe – pikantne i owocowe
Wina różowe pochodzą z wszystkich obszarów uprawy winorośli w Austrii i oferują szeroki zakres wrażeń smakowych. Na przykład, obejmują urocze młode wina, takie jak Primus Pannonikus z Burgenlandu, a także świeże wina ze szczepów Zweigelt i St Laurent z Niederösterreich (Dolna Austria), jak i żywe, pikantne Schilchery z Weststeiermark (Zachodnia Styria).
KAT 6: Wina czerwone - klasyczne i owocowe
Są to wina winifikowane w klasycznym stylu, a dojrzewające zarówno w dużych drewnianych beczkach jak i zbiornikach stalowych. Charakteryzują się one typową dla austriackich win owocowością, posiadają również głębię i są przy tym niezbyt wysoko alkoholowe: oznacza to, że wina te odzwierciedlają miejsce pochodzenia, oferują przy tym elegancję i czystą przyjemność picia. Wiodącą rolę w tej kategorii odgrywa Zweigelt, pojawiający się w prawie wszystkich obszarach uprawy winorośli, zwłaszcza Carnuntum oraz Blaufränkisch, z którego produkowane są lekkie warianty zwłaszcza w Mittelburgenland.
KAT 7: Wina czerwone – ciężkie i skoncentrowane
Wina z tej kategorii są zwarte i pełne o mocnej budowie i złożoności oraz dużym potencjale starzenia. Są to wina, które podkreślają bogaty wachlarz odmian winorośli i terroir. Niektóre z nich są produkowane jako kupaże z zaledwie umiarkowanym podkreśleniem beczki. Inne dojrzewane przez wiele miesięcy w beczkach, odzwierciedlają preferencje winiarza, głębię owoców i określoną lokalizację. Szczególnie godne uwagi jest to, że odmiany, takie jak austriackie Zweigelt, Blaufränkisch i St.Laurent odróżniają się od klasycznych międzynarodowych szczepów takich jak Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot czy Shyrah.
KAT 8: Wina białe – o owocowej słodyczy i mocnej intensywności
Z całej oferty win austriackich te określane nazwą Spätlese i Auslese posiadają jedne z największych możliwości długotrwałego składowania. Kategoria ta obejmuje wina począwszy od aromatycznej odmiany Muskat-Ottonel z Burgenlandu, (Gewürz-) Traminer z Steiermark (Styria), jak również win ze szczepów Neuburger, Chardonnay, Weissburgunder, Grüner Veltliner i Riesling z różnych obszarów uprawy winorośli. Kategoria ta obejmuje również wybitne Spätlese i Auslese z odmiany Zierfandler i Rotgipfler z obszaru Gumpoldskirchen.
KAT 9: Szlachetne słodkie wina
Należą do nich Beerenauslesen i Trockenbeerenauslesen, Strohwein i Schilfwein, Eiswein z wyrazistą, maślaną gładkością, jak również szlachetnie wyrafinowane wina typu Ruster Ausbruch. Cechą tych słodkich rarytasów jest naturalne słodycz i wysoko skoncentrowana kwasowość, zwykle w połączeniu z niezrównanym smakiem botrytyzowanych gron. W tej grupie wina z Austrii są naprawdę światowej klasy.
Wina naturalne to tzw. wina niskointerwencyjne – w proces ich wytwarzania ingeruje się najmniej, jak to możliwie, zgodnie z regułą „nic nie zabrano, nic nie dodano”. Winnice, w których powstają wina naturalne, uprawiane są ekologicznie, bez użycia pestycydów, herbicydów i sztucznego nawadniania.
Brak produktów do wyświetlenia w tej kategorii.