Spis treści:
CITY BREAK
- Lublana na kieliszki | Niespieszne wędrówki od jednego wine baru do drugiego i leniwe sączenie malvaziji w pięknym mieście uznanym przez KE za Zieloną Stolicę Europy to czysty relaks i czysta przyjemność. | Damian Buraczewski
- Praga na kieliszki (ale nie czeska) | Stosujemy mały wybieg, żeby ponownie ogarnąć kulinarno-winną Warszawę: przedstawiamy Pragę-Południe i Pragę-Północ. To tylko dwa kawałki tortu, ale jakże smakowite! | Maja Dutkiewicz
PODRÓŻUJ bardziej
- RPA: na krańcu świata | Prowincja Przylądkowa Zachodnia to rekiny w kapsztadzkim oceanarium, tamtejsza dzielnica portowa Waterfront pamiętająca czasy królowej Wiktorii, pyszny street food, wino w regionie Stellenbosch i… o wiele, wiele więcej! | Ewa i Wojtek Starzyccy
- Eger dla początkujących | Dla smakoszy i winomanów to jedno z najlepszych miejsc na Węgrzech. Oprowadzi was po nim człowiek, który nie dość, że się zna, to jeszcze prawie tam mieszka. | Zbigniew Kmieć
- Argentyna – tango, wół i wino | Wegetarianom nie jest tu łatwo (choć też coś dla nich mamy), za to mięsożercy poczują się jak w raju – chyba że wymiękną po kolejnym monstrualnym steku. Na szczęście jest też czym popić. | Małgorzata Sułek
- W hiszpańskim interiorze | Pojechaliśmy do Ruedy, aby na własne oczy (oraz usta i nos) przekonać się, co potrafią tam zrobić z verdejo. A potrafią ogromnie dużo. | Wiesław Polakiewicz
PAIRING IDEALNY
- Concordia Taste | Adam Adamczak serwuje autorską zupę gulaszową, Jacek Kulza dobiera wino
- Sezony. Restauracja i Hotel | Tuńczyk oraz dorada w latynoamerykańskim stylu. A do nich wina niemieckie i polskie
PANELE DEGUSTACYJNE
- Eger – nie tylko „bycza krew”
- Kastylia i León – pierwsze starcie
- Polska na słodko i półsłodko
- Australia – druga ojczyzna rieslinga
- Fernão pires – cytrusowa biel z Portugalii
- Z piwniczki naczelnego | Wulkaniczna czerwień
- Alkohole mocne
AKADEMIA WINA
- Poproszę wino… tylko nie za kwaśne | Konrad Krysowaty
- Australia w pigułce | Aleksandra Hyży
- Wino organiczne – historia i współczesność | Krystian Blejder
- Tempranillo i oko królika, czyli hiszpańskie słówka | Jolanta Figiel
WINNE HISTORIE
- Kochajmy toasty | Giorgi Maglakelidze |Autor książki o gruzińskich toastach wyjaśnia istotę tychże krótko, węzłowato i z puentą.
- Fernão pires – aromatyczna symfonia | Jak w Tejo eksperymentuje się z tym pozornie prostym szczepem | Andrzej Strzelczyk
WINNE SPRAWY
- Wino, kieliszek… i inne, brzydkie słowa | Czy można płacić za alkohol kartą kredytową, czyli jak Ustawa o wychowaniu w trzeźwości ma się realiów współczesnego świata. | Radosław Froń
LUDZIE WINA
- Opowieści ze starej piwnicy | Tylko u nas! Sensacyjny wywiad z Augustem Gremplerem, zielonogórskim pionierem produkcji sektów. Zapytacie: to on wciąż żyje? Odpowiemy: to trochę… skomplikowane | Krzysztof Fedorowicz
OKIEM WINIARZA
- Winobranie | Zbieracze, tragarze, ładowacze, winiarze – pełna mobilizacja!| Guillaume Dubois
- Gruzja: dziedzictwo czy nowa fala? | Można wybrać albo… połączyć obie szkoły! | Beka Jimsheladze
NIE SAMYM WINEM
- Pisco – destylat z historią | Skąd się wziął ten winogronowy trunek i czy będzie następnym, który podbije świat | Anna Smolec
ZAPROSILI NAS
- Vermentino niejedno ma imię | Przekonaliśmy się o tym na Sardynii, sędziując w konkursie Vermentino International Wine Competition, gdzie rywalizowało 299 etykiet. | Maciej Sokołowski
FELIETONY
- TAK JAK W KINIE | Łukasz Klesyk
- JAK PRZYWOZIĆ, TO POLSKIE | Irek Wis
Nr 3572
Tagi: 3752, Trybuszon nr 10, czasopismo o winie