Bez wody nie byłoby wina. Co więcej, samo wino to często aż w 90 proc. woda. Potrzebuje jej winorośl, nie obędzie się bez niej żadna winiarnia. Woda i wino funkcjonują obok siebie także w historii i kulturze. W najnowszym numerze piszemy o winnych rzekach świata, winach znad oceanu, suszy, irygacji, a nawet laniu wody w branży winiarskiej.
Znajdziecie w nim także reportaże z Portugalii i Slawonii, raport poświęcony najnowszym rocznikom toskańskich win, winno-kulinarny przewodnik po Kastylii i León, a także panel i elementarz poświęcony verdejo. Oceniamy też dostępne na polskim rynku albariño i niemieckie wina do 60 zł, piszemy dużo o jedzeniu, rozmawiamy ze znanymi winiarzami i mistrzem świata sommelierów.
Żegnamy też Ludwika Lewina, naszego wybitnego autora. W miejscu, gdzie zawsze ukazywał się jego felieton, wspomina go Maciej Świetlik.
Zapraszamy do lektury.
Nr 2813
Tagi: czasopismo o winie 2813