Spis treści:
CITY BREAK
- Kraków na kieliszki 2.0 | 40 gatunków serów w pewnym sklepiku na Krowodrzu to niejedyny powód, dla którego należy udać się do stolicy Małopolski | Maja Dutkiewicz, Bartosz Wilczyński
- Tirana: oczywista nieoczywistość | Jeśli byliście już wszędzie, jedźcie do stolicy Albanii. Zwłaszcza jeśli uwielbiacie ryby, owoce morza, kawę i energię szalonego kapitalizmu – takiego, jak u nas w latach 90. | Irek Wis
PODRÓŻUJ bardziej
- Tour de Bordeaux | Możesz się odziać w garnitur i z pełną pompą zwiedzać Château d’Yquem albo zamieszkać w beczce w Château de Bonhoste – jak wolisz. | Ewelina Pomykacz-Bálint
- Chile: graffiti, hot dogi i carménère | połączyć Nowy i Stary Świat, żeby wyszło elegancko i pysznie? Chilijczycy to umieją! | Małgorzata Sułek
- Cypr od (w)innej strony | O odmianie xynisteri pewnie słyszeliście. A o vasilissie i ofthalmo? Zabieramy was na górską wycieczkę po Cyprze. Duże wysokości i wina na wysokim poziomie! | Witosław Stępień
PAIRING IDEALNY
- Hotel Shuum | Chilijskie empanady w wydaniu Wiktora Ignaczaka i selekcja win Beaty Ławrukajtis
- Concordia Taste | Adam Adamczak piecze pstrąga w liściach młodej kapusty, Jacek Kulza dobiera wino
PANELE DEGUSTACYJNE
- Carménère – chilijska znajda
- Veneto – znane i mniej znane
- Solaris – narodowa biel
- Izraelska biel
- Alkohole mocne i nie-winne
AKADEMIA WINA
- Życie i śmierć, czyli wpływ tlenu na wino | KRYSTIAN BLEJDER
- Jak uczyć się o winie | SZYMON MILONAS
- Riesling – kartoteka szczepu | WOJCIECH SZCZYPIŃSKI
- Carménère – kartoteka szczepu | MICHAŁ ZACHARA
- Chile w pigułce | PATRYK LEWANDOWSKI
- To i owo o osadzie drożdżowym | KONRAD KRYSOWATY
- Jak opisywać wino | WIESŁAW POLAKIEWICZ
LUDZIE WINA
- Adwokat diabła | Oskarżonym (o choć o łagodne przewiny) jest bożyszcze światowej krytyki winiarskiej, Robert Parker. A trudnej roli wymienionej w tytule podejmuje się… | Krystian Blejder
- Polskie wino przestało być żartem | Z Robertem Makłowiczem o przyszłości naszego winiarstwa, ulubionych szczepach i o tym, jakie wino pasuje do czekolady rozmawia: | Ewa Karczewska
OKIEM WINIARZA
- Ogień – nożyce | Wiosenne przymrozki i letnie przycinanie | Guillaume Dubois
NIE SAMYM WINEM
- Gruzja vs (kulinarna) reszta świata | Eksperyment! Badamy, jak wina z Kaukazu odnajdą się w towarzystwie potraw z różnych kuchni | Aniela Redelbach-Gieparda
- 100 Bób i wino – vege pairing na lato | A także kalafior, młoda kapusta, zioła, kasze, grzyby… Sprawdźmy, jak czują się w międzynarodowym winnym towarzystwie | Małgorzata Partyka
- Sztuka wykwintnej degustacji kawy | Profesjonalna metoda cuppingu jako klucz do poznawania aromatów i smaków – nie tylko dla profesjonalistów | Magdalena Głowacka
FELIETONY
- Czerwony obiekt natchnienia | Łukasz Klesyk
- Taniej czy drożej? | Irek Wis
Nr 3753
Tagi: 3753, Trybuszon nr 9, czasopismo o winie