• Trybuszon nr 10

Spis treści: 

CITY BREAK 

  • Lublana na kieliszki | Niespieszne wędrówki od jednego wine baru do drugiego i leniwe sączenie malvaziji w pięknym mieście uznanym przez KE za Zieloną Stolicę Europy to czysty relaks i czysta przyjemność. | Damian Buraczewski
  • Praga na kieliszki (ale nie czeska) | Stosujemy mały wybieg, żeby ponownie ogarnąć kulinarno-winną Warszawę: przedstawiamy Pragę-Południe i Pragę-Północ. To tylko dwa kawałki tortu, ale jakże smakowite! | Maja Dutkiewicz

PODRÓŻUJ bardziej

  • RPA: na krańcu świata | Prowincja Przylądkowa Zachodnia to rekiny w kapsztadzkim oceanarium, tamtejsza dzielnica portowa Waterfront pamiętająca czasy królowej Wiktorii, pyszny street food, wino w regionie Stellenbosch i… o wiele, wiele więcej! | Ewa i Wojtek Starzyccy
  • Eger dla początkujących | Dla smakoszy i winomanów to jedno z najlepszych miejsc na Węgrzech. Oprowadzi was po nim człowiek, który nie dość, że się zna, to jeszcze prawie tam mieszka. | Zbigniew Kmieć
  • Argentyna – tango, wół i wino | Wegetarianom nie jest tu łatwo (choć też coś dla nich mamy), za to mięsożercy poczują się jak w raju – chyba że wymiękną po kolejnym monstrualnym steku. Na szczęście jest też czym popić. | Małgorzata Sułek
  • W hiszpańskim interiorze | Pojechaliśmy do Ruedy, aby na własne oczy (oraz usta i nos) przekonać się, co potrafią tam zrobić z verdejo. A potrafią ogromnie dużo. | Wiesław Polakiewicz

PAIRING IDEALNY

  • Concordia Taste | Adam Adamczak serwuje autorską zupę gulaszową, Jacek Kulza dobiera wino
  • Sezony. Restauracja i Hotel | Tuńczyk oraz dorada w latynoamerykańskim stylu. A do nich wina niemieckie i polskie

PANELE DEGUSTACYJNE

  • Eger – nie tylko „bycza krew”
  • Kastylia i León – pierwsze starcie
  • Polska na słodko i półsłodko
  • Australia – druga ojczyzna rieslinga
  • Fernão pires – cytrusowa biel z Portugalii
  • Z piwniczki naczelnego | Wulkaniczna czerwień
  • Alkohole mocne

AKADEMIA WINA

  • Poproszę wino… tylko nie za kwaśne | Konrad Krysowaty
  • Australia w pigułce | Aleksandra Hyży
  • Wino organiczne – historia i współczesność | Krystian Blejder
  • Tempranillo i oko królika, czyli hiszpańskie słówka | Jolanta Figiel

WINNE HISTORIE

  • Kochajmy toasty | Giorgi Maglakelidze |Autor książki o gruzińskich toastach wyjaśnia istotę tychże krótko, węzłowato i z puentą.
  • Fernão pires – aromatyczna symfonia | Jak w Tejo eksperymentuje się z tym pozornie prostym szczepem | Andrzej Strzelczyk

WINNE SPRAWY

  • Wino, kieliszek… i inne, brzydkie słowa | Czy można płacić za alkohol kartą kredytową, czyli jak Ustawa o wychowaniu w trzeźwości ma się realiów współczesnego świata. | Radosław Froń

LUDZIE WINA

  • Opowieści ze starej piwnicy | Tylko u nas! Sensacyjny wywiad z Augustem Gremplerem, zielonogórskim pionierem produkcji sektów. Zapytacie: to on wciąż żyje? Odpowiemy: to trochę… skomplikowane | Krzysztof Fedorowicz

OKIEM WINIARZA

  • Winobranie | Zbieracze, tragarze, ładowacze, winiarze – pełna mobilizacja!| Guillaume Dubois
  • Gruzja: dziedzictwo czy nowa fala? | Można wybrać albo… połączyć obie szkoły! | Beka Jimsheladze

NIE SAMYM WINEM

  • Pisco – destylat z historią | Skąd się wziął ten winogronowy trunek i czy będzie następnym, który podbije świat | Anna Smolec

ZAPROSILI NAS

  • Vermentino niejedno ma imię  | Przekonaliśmy się o tym na Sardynii, sędziując w konkursie Vermentino International Wine Competition, gdzie rywalizowało 299 etykiet. | Maciej Sokołowski

FELIETONY

  • TAK JAK W KINIE | Łukasz Klesyk
  • JAK PRZYWOZIĆ, TO POLSKIE | Irek Wis


Nr 3572

Napisz recenzję

zaloguj się lub zarejestruj się , aby przejrzeć

Trybuszon nr 10

  • Typ: Czasopisma
  • Dostępność: W magazynie
  • 39.90 zł

  • Bez podatku: 36.95 zł

Tagi: 3752, Trybuszon nr 10, czasopismo o winie